torstai 25. joulukuuta 2014

Viimeinen viikko työssäoppimisessa

Nyt on siis viimeinen, eli yhdeksäs viikko harjoittelussa mennyt jo. Viihdyin harjoittelussa todella hyvin erityisesti mukavien työkaverien ansiosta ja kannustava ilmapiiri piti minut motivoituneena tulla töihin. Ylellä työskentely oli positiivinen kokemus ja voisin mennä sinne vielä takaisin töihin, jos vielä tulee mahdollisuus siihen.

Viimeisenä keskiviikkona pääsin seuraamaan Puoli seitsemän-ohjelman tekemistä. Puoli seitsemän on Ylen asiaohjelma, joka lähetetään tiistaista perjantaihin aina kello 18:30. Joka jaksossa on on omat vieraansa ja ohjelmassa käsitellään usein ajankohtaisia asioita. Ensimmäinen jakso näytettiiin lokakuussa 2009. Juontajina ovat nykyään Susanna Laine ja Mikko Kekäläinen.
Seurasin ohjelman tekemistä niin ohjaamossa kuin studiossakin. Se oli aivan uusi kokemus nähdä kuinka tehdään suoraa ohjelmaa telkkariin. Tässä linkki kyseiseen jaksoon: http://areena.yle.fi/tv/2291810

 

Viimeisellä viikolla tein paljon erilaisia korjausompelutöitä. Oli paljon vaatteiden pienentämistä, kuten hihojen ja lahkeiden kaventamista. Alla on kaksi esimerkkiä muokattavista vaatteista. Ruutupaitaa piti muokata monesta kohtaa, hihoista, helmasta ja sivusaumoista. Paljettipuseron kaula-aukko oli liian suuri, joten pienensin sitä olkasaumoista. 



perjantai 12. joulukuuta 2014

Työharjoittelu viikko 8

Lähes viimeinen viikko Ylen puvustolla on nyt takana. Viikon kahdeksan aloitin (yllätys yllätys!) korjausompelutöillä. Suurensin miesten housuja ja levensin solmiota, joka oli valmistettu villasta. Solmion suurentamisessa oli omat haasteensa, sillä villa venyi silittäessä ihan mihin tahtoi. Oli siis hankalaa saada symmetrinen lopputulos, kun solmiossa oli vielä hienot raidatkin. 

Tällä viikolla tärkein tehtäväni oli näyttötyö. Näyttötyönä minä sain valmistaa 40-luvun mekon tv-sarjaan. Mekko on valmistettu vihreästä villakrepistä. Mekkoa ei kuitenkaan saanut tehdä valmiiksi, koska kyseisessä sarjassa on kohtaus, jossa ompelija sovittaa mekkoa toiselle näyttelijälle. Myöhemmin sarjan edetessä mekko tehdään valmiiksi. Ohessa on kuvia mekon mallista. Mekosta tuli kahden mallin yhdistelmä.







En itse kaavoittanut pukua, mutta kaavat otettiin puvunperuskaavoista. Helma kellotettiin, hihat lyhennettiin, pääntie muokattiin ja lisättiin pystykaulus. Kun kaavat olivat valmiina, lisäsin kankaalle saumavarat, merkitsin hakit ja leikkasin kankaat. Vuorikankaan leikkasin samoilla kaavoilla lukuunottamatta mekon hihoja. 

Valmistuksen aloitin ompelemalla hameosan pysty-ja sivusaumat sekä yläosan sivusaumat. Sen jälkeen jatkoin harsimalla muotolaskokset vyötärölle ja olalle. Sen jälkeen lisää harsimista.. eli helmakäänne, pääntie, hihankäänteet, hihan pyöriö, olkasaumat ja vyötärösauma harsittiin yhteen. Eli paljon käsitöitä :) Lisäksi mekkoon tulee koristeeksi ''liehukkeet'' hameosaan, jotka harsin etusaumoihin.


Näyttötyötä tehdessä opin lisää käsinompelusta ja kaavoituksesta. Sain hyvän kaavan koristeliehuketta varten, jota voin käyttää myös omissa vaatteissani. Kannatan myös jatkossa harsimista vaatteiden valmistuksessa ja merkkipaperin käyttös saumavarojen merkitsemistä varten. 

Alla on kuva myös vetoketjuruususta, jonka tein ylijääneestä rikkinäisestä metallivetoketjusta. 

Ylen puvstolla on myös omat Facebook-sivunsa, tässä linkki sivuille:

perjantai 5. joulukuuta 2014

Työssäoppiminen viikko 7

Viikolla seitsemän vietin vain yhden päivän ompelimossa ja kolme päivää Kaapelitehtaalla studiokuvauksissa. Maanantaina ylen ompelimossa tein korjausompelutöitä pääasiassa linnanjuhliin.
Sain mahdollisuuden tutustua paremmin puvustajan työpäivään. Olin yhdessä kahden muun puvustajan kanssa studiolla.

Minun tehtäviäni olivat ensimmäisenä päivänä rakentaa sovitustilat rekkien ja väliseinien avulla, tarvittaessa korjata tai muokata vaatteita ja asusteita sekä silittää ja huoltaa vaatteita. Seuraavat kaksi päivää menivät saman kaavan mukaan. Sain myös ompelukoneen avuksi kun tuli enemmään ompeluhommia, jotka piti hoitaa mahdollisimman nopeasti.
Minusta oli mielenkiintoisa nähdä puvustajan työpäivä alusta loppuun. Kuvauspäivät ovat usein pitkiä, aamusta iltaan. Puvustajana täytyy osata noudattaa aikatauluja ja toimia järjestelmällisesti, jotta pukeminen ja valmistautuminen kuvauksiin sujuisi ilman ongelmia.

Alla on kuvia pienistä projekteista joita tein paikan päällä. Valmistin esimerkiksi Tyra Thermanin suunnittelemat höyhenkoristeen suunnittelijan itsensä puvustaman asiakkaan korsettiin. Ompelin siis villakankaaseen käsin höyheniä ja ne kiinnitettiin korsettiin yhdessä vyön kanssa.

Punaisiin korkokenkiin lisäsin karvatupsut, joita trimmasin saksilla, jotta ne olisivat mahdollisimman pyöreät :)

Lisäksi kavensin paitoja, lyhensin paidan helmaa ja ompelin nappeja ja korjasin kärsineitä vaatteita.
Auringonlasku studion ikkunasta
Maisema aamulla studiolta